" F l o w e r "

Lawlylawlaww

newer post older post

Bonne Journee *Have a Nice Day* ;DD


" Sometimes I might be more frighten than the monster allergy xDD "

Find me on twitter @iamLeeyot

Solat kan tiang agama :)}
Tuesday, 26 November 2013 | 07:47 | 0Comment

Assamalamualaikum pembuka bicara.

bila bosan atau kehabisan idea nk buat apa, aku memang akan perah otak untuk menaip. dan utk pngetahuan anda-anda sekalian, aku dah berazam untuk posting benda-2 yang berpekdah joo, kalau ada terselit yg kureng bermanfa'ot tuu, silalah buat-2 taktahuu jaa xDD ihihiii. by the way tadi akuu ada membelek-belek buku nota yg selalu aku heret ke mana-mana masa skolahh dulu. akuu nee rajin sebenarnya taw :P rajin menconteng meja, menconteng buku. menconteng dinding. opss tuu kadeng-2 ajaaa yaa? rahsiainn ya drpk kepala sekolahh. ahahh. then aku ada jumpa satu ayat nee. and rasanya seronok untuk di share dan di bahaskan ;D

*abaikan tulisan yg sgt comel tuu.* #erkk
okay, aku rasa kau dpt baca dgn jelas kan kan? kee nak translate? takpelahh, even aku tahuu readers blog akuu nee mempunyai kehebatan inggeris yang extraordinary berbanding akuu, akuu tetap nak translate jugak :P

Solat bukan lah "roda simpanan" yang awak keluarkan ketika dalam kesusahan tetapi ianya adalah "roda stereng" yang digunakan untuk mengarahkan arah sepanjang jalan.
*terjemahan sendiri ;DD*

talk about solat. yeahh solat. saudara-2 seislamku sekalian, tipulah kalau awak kata awak taktahu apa itu solat. kan kann? kanak-2 berusia tujuh tahun pun tahu solat itu apa. malahh, mungkin ada yang begitu tertib solatnya. dann, mesti awak tahu jugaa bahawa solat adalahh merupakan cermin syariat islam

“Solat itu adalah tiang agama (Islam), maka barangsiapa mendirikannya maka sungguh ia telah mendirikan agama (Islam) itu dan barangsiapa merobohkannya maka sungguh ia telah merobohkan agama (Islam) itu,” (Baihaqi).


see that? betapa besarnya kepentingan solat dalam agama kita yang mulia nee. yupp, sometimes manusia terlampau busy dalam mengerjakan hal dunia smpai tak sempat nak solat. kan dah kata, Allah itu maha penyayang(Ar-Rahim) . Allah sungguh, amat, sgt sayangkan hamba-hambanyaa.

"إِنَّ اللَّهَ تَجَاوَزَ عَنْ أُمَّتِي الْخَطَأَ وَالنِّسْيَانَ وَمَا اسْتُكْرِهُوا عَلَيْهِ
"Sesungguhnya Allah mengampunkan Umatku mengenai kesalahan dan kelupaan, dan apa yang mereka dipaksa melakukannya" - [Hadith riwayat Ibn Majah #2043, disahihkan oleh al-Albani didalam Sahih Ibn Majah #1662].

see? sebab ituu kita disuruh agar meng'qada solat. qada solat? qada solat itu samala erti macam mengganti solat. sepakat ulama bersetuju mengenai hukum qada' solat itu WAJIB ke atas orang yang TIDUR atau LUPA. sperti hadis Nabi SAW :

"(Apabila terlupa seseorang didalam solat atau tidur, maka lakukan solat segera apabila ingatnya, kerana sesungguhnya adalah berdosa meninggalkan solat dalam Qada' keatasnya wajib, Ini adalah mazhab jumhur ulama', dan wajib keatasnya memohon keampunan dari Allah dan bertaubat dan memperbanyakkan solat sunat"
orang islam. wajib solat. sesibuk mana pun kita. wajib solat. 

WAJIB!
WAJIBB!!
WAJIBBB!!! 

solat boleh membantu meningkatkan iman kita. bila iman dahh teguh, insyaAllah sebesar mana pun nafsu mengganggu, bila-2 masa kita bolehh perangi nafsu tuu. jyeahh! 

dan mesti kita ingat, setiap solat yang kita tinggal tuu, ada hukumannya masing-2. Misalnyaa :-

Subuh:
Allah akan mencampakkannya ke dalam neraka jahanam selama 60 tahun.

Zuhur:
Dosanya seperti membunuh seribu orang Islam.

Asar:
Dosanya seperti meruntuhkan Kaabah.

Maghrib:
Dosanya seperti berzina dengan ibu atau bapanya sendiri.

Isyak:
Allah berseru kepada mereka, "Hai orang yang meninggalkan solat Isyakbahawa Aku tidak lagi reda engkautinggal di bumi-Ku dan menggunakan nikmat-nikmat-Ku." Segala gerak - gerinya seperti pakaimakantiduradalah berdosa kepada Allah.

Hoi! Tidak takutkahh?! Aku faham, sometimes diri ini pun dilanda virus malas solat. masyaAllah. tapi cuba kita fikirkan tentang azab-azab yang Allah janjikan kepada kita nnti. renungkan. 

Kita tahu Allah yang mencipta kita, kita tahu kita seharusnya berteguh pada suruhan Allah. Namun mengapa kita masih enggn melaksanakan suruhannya?
samalah ibarat mcam bos dan pekerja. antologi aku bagi. Contohnya Allah, bos. Kita pekerja. Solat itu kerja. Pahala itu gaji. Kalau kita tak buat kerja, agak-2 bos kita marah tak kat kita? Kalau kita skip-2 kerja, agak-2 bos kita potong tak gaji kita? Andainya kita skip-2 solat, makanya pahala berkurang. yang bertambah hanyalah? dosa. then akhirnyaa kita dibuang kerja = masuk neraka. mahuu? mcm-2 manfaat solat nee taw. nak tahuu apa manfaat nya? *klik sini*

jadinyaa, perangi nafsu. jom solat? jom qada' solat? solat kan menghubungkan kita dengan Allah S.W.T. wahhh, seronoknyaaaa :DD drp dating dengan awek/ pakwe yang tahh papa tuu, better kita dating dengan Allah. klau dgn awek/ pakwe, semakin lama semakin menambah dosa. dgn Allah semakin lama semakin menambah pahala taww? wahhh, so great !


thanks reading. moga perkongsian ilmu yang ana kongsikan dapat membuka pintu hati antum, malah pintu hati ana sendiri utk lebih menjaga solat :) InsyaAllah