" F l o w e r "

Lawlylawlaww

newer post older post

Bonne Journee *Have a Nice Day* ;DD


" Sometimes I might be more frighten than the monster allergy xDD "

Find me on twitter @iamLeeyot

Wahai Iman, bertahanlah!}
Sunday, 30 June 2013 | 23:20 | 0Comment

AssalamualaikumSemalam aku hang out dengan kawan-kawan aku. Kawan-kawan? Bukan kawan-kawan lah, tapi kawan. Sebab aku hang berdua je semalam. Lelaki ke prempuan? jgn lah tnya soalan kureng cerodik sprti itu. aku kluar dgn lelaki berdua-duaan? memang tak ahh bro! sungguhlah tidak best keluar semalam. berbekalkan semangat yang berkobar-kobar nak hang dengan buddies, elok-elok janji, aku datang aku datanglah, sepuluh orang bnyaknya, last-last kami due hekoq jee yang tercongok sndiri dkt mall tuu! oohh sungguh mencabar keimanankuu. okay, mukadimah's finished.okay, harinee the topic is iman, bukan iman adik akuu tuu oi. Iman yang aku maksudkan ialah membenarkan dengan hati bahawa Allah itu benar-2 ada dengan segala sifat keagungan dan kesempurnaan-Nya, kemudian pengakuan itu diikrarkan dengan lisan, serta dibuktikan dengan amal perbuatan secara nyata. nah hamek kau, dari segi istilah aku bagi. ada faham? What I want to share today is related to the main story that i've told you in the first paragraph. ahahah, sje je nak melatih diri speaking, lepas nee kalau ada mat saleh tiba-tiba hantaq nak meminang dekat rumah senanglah aku jawab, i do i do. hahah! okay, kan aku ada ckp, semalam aku ada hang dengan kawan aku. okay, serious, memang bikin hati gua sakit plus derita betullah. itu semua menguji keimanan ku. first, kami sampai paling awal. and then lpas tuu, kawan aku msg kawan aku, dia kata dia tak dpt dtg. okay takpelah kurang sorang. selang lima minit perkara yang sama berlaku, berlaku, berlaku dan berlaku lagi! memang yee aku suka semua bnda nee -__- and then, phone aku pulak tetinggal. walhal bnda alah tuu lah yang aku perlukan gilagilah utk call akk akuu. okay, takpa. kawan aku kan ada phone. Ohnoo, tiba-tiba bateri dia habis battery! 

okay, aku anggap ianya sebagai satu ujian yang Allah beri untuk aku. Allah mahu uji samada aku dapat buktikan atau tidak, apa yang aku katakan kepadaNya sebelum-2 itu. Ya, aku ada kata yang aku akan cuba untuk berubah. buang sikap panas baran yang mmg natural beauty dlm diri ni. aku nak jadik mukmin yang sempurna sebagaimana ada tersebut dlam satu buku yang aku bca, bnyi dia mcm nee,

"Apabila seseorang mengakui dalam hatinya tentang keberadaan Allah, tetapi tidak diikrarkan dengan lisan dan dibuktikan dengan amal perbuatan, maka orang tersebut tidak dapat dikatakan sebagai mukmin yang sempurna."
 Siapa taknak jadi mukmin yang sempurna kan kan? okay, aku cuba tetapkan iman kuu walau pun dalam hatii memang rasa cuak versi ntahpape sebab tiba-tiba kawan aku kata dia nmpak pakwe dia. Ohmyy! Akuu tahu pakwe dia akan dtg pun lpas kitorang smpai dkt mall. mula-II mmg aku panas sbb dia takde sbut pun psal 'lelaki' masa ajak hang tuu. aku ingat girlgirl jee lah. kalau lah dia ade sbut, for sure aku takkan ikut. cause why? budak lelaki tuu smua aku tak knal, lain lah yang dah biasa bersepak tendang dgn aku kan. tu aku tak kesah, sbb smua dah mcm adik beradik. bukan apa, skrng aku masih lagi belajar cara untuk memperteguh iman kuu, so salah satunya elaklah dari keluar dgn lelaki yang bukan muhrim kan?

duhai, masa tuu aku rasa nak nangis! mana kawan-kawan akuu yang lain? bila kawan akuu pergi jumpa pakwe dia, dia ajak aku sekali, pakwe dia bawak kawan, haisyy, aku rasa nak terjun bngunan pun ada. satu, masa tuu aku rasa takut, aku trauma sikit dgn lelaki nee lpas ada satu kejadian dulu, kjadian apa? biarlah akuu jee yang tahu. ke-dua, aku rasa bersalah pun ada sbb seakan-akan aku menyokong tindakan kawan akuu tuu untuk berdating. kawan jenis apalah aku nee kan sejujurnya, masa tuu aku pun rasa nak enjoyy jugak. arghhh. mcm mana nee? baru aku sedar, lemahnya imanku. kenapa aku tak boleh jadi macam kawan aku yang kuat imannya. mungkin rintangan hidupnya masa form one yang selalu keseorangan mengajar dia erti kesabaran. starting sari situu dia mula mencuba untuk memelihara imannya.

Allah ada berfirman yang membawa maksud

“Wahai orang-orang yang beriman. Tetaplah beriman kepada Allah dan RasulNya (Muhammad) dan kepada Kitab (Al Qur’an) yang diturunkan kepada RasulNya, serta kitab yang diturunkan sebelumnya. Barangsiapa ingkar kepada Allah, malaikat-malaikat-Nya, Kitab-kitab-Nya, Rasul-rasulNya, dan hari kemudian, maka sungguh orang itu telah tersesat sangat jauh.” (Q.S. An Nisa : 136)

 Ayat dekat atas memberikan penjelasan bahawa bila kita ingkar kepada Allah, maka kita akan mengalami keSESATan yang nyata. Orang yang sesat tidak akan mersa keBAHAGIAan dalam hidup. Sungguh, aku tidak mahu tergolong dalam golongan orang yang sesat Bantulah aku. Jadinya, kalau kau orang islam, marilah sama-sama kita membuktikan bahawa kita Islam. Pada prinsip aku, jika kau seorang yang gila-gila a.k.a happy go lucky, teruskanlah asalkan tidak melebihi batas. Sometimes akuu pun lupa diri jugak bila jumpa kawan-kawan lama akuu. Bila tersedar yang kita ter-over dose tuu cepat-II lah ber-istighfar ya. Semoga Allah mengampunkan dosa kita. Marilah beramal^^